Lad os tage forskud på det grønne forår med grønne råvarer
Kalenderen viser marts, vinteren trækker lange spor efter sig og vi befinder os i et limbo mellem minus og plus grader. Træerne er endnu blottet og nøgne og efterlader os ikke med den forestilling om, at foråret er nær selvom, vi kigger godt efter det i det fjerne.
Derfor må vi aktivt selv tage til genmæle, og få stoppet vores forestilling om, at foråret er længere væk, end vi tror. Vi skal simpelthen implementere de grønne råvarer i vores køkken og få dem integreret som en del af vores madlavning i disse kolde vintertider, så vi som det mindste kan få smagen af foråret derigennem. Specielt to grøntsager er skønne at spise i den kolde og mørke vintertid, og kan især få smagen af forår frem – porren og broccolien.
Grønne karakteristiske smagsoplevelser som giver dig et sundhedsboost
Porren, som er en del af løgfamilien, er i sæson fra midt sommer og hele vinteren igennem, hvorfor den er frisk at spise gennem vinterens mulm og mørke. Porren er udover at være frisk hele året rundt, også spækket med et højt indhold af folat, C-vitamin og kostfibre, og er ydermere kilde til B6-vitaminer og molybdæn. Den hvide del af porren er mildest i smagen, hvor den grønne del er rigest på vitaminer og mineraler. At man kan spise hele porren, gør den perfekt at bruge til madlavning, da intet af den dermed går til spilde. Og så gør det jo heller ikke noget, at porren er rig på smag. Porren er derfor en ideel grøntsag at anvende som en hovedingrediens i sine vinterretter, og mulighederne er uendelige.
En anden grøntsag, som er god at tage forskud på i vinterens mulm og mørke, og som kan give et hint om at foråret og sommeren er på vej, er broccoli. Broccolien er i sæson fra juni til november, men går man ind i de fleste supermarkeder, kan man alligevel få øje på den lille trælignende grøntsag i grøntsagsafdelingen. Broccoli er grundet sin milde kålsmag, samt en smag der læner sig op ad asparges, en populær grøntsag at anvende mangfoldigt i de danske køkkener. Foruden den karakteristiske smag, er broccoli også en sundhedsbooster, da den har et højt indhold af folat, C-vitamin, K-vitamin og kostfibre, og er ydermere en kilde til B5 vitamin og kalium.
Så vil man give sin krop et sundhedsboost, samt sine smagsløg en karakteristisk skarphed og subtil løgsmag, eller vil man give dem en bitter og nøddelignende smag med en knivspids af sødme, skal man frem med tærteformerne, på med forklædet og klæde sig på til foråret med porretærten og broccolitærten i ovnen. Både porre og broccoli er ideel at anvende i en madtærte, da man kan bruge både stilk og hoved fra begge grøntsager, hvortil begge ender bidrager med forskellige smagsgivere og vitaminer. Man kan derfor fylde en tærte godt og grundigt op med både hele delen af porren og hele delen af broccolien, og få en madoplevelse af forskellige smagsnuancer – uden at du skal bruge mange penge på flere forskellige slags grøntsager og flere timer i dit køkken. Win-win.
Pie, Quiche eller tærte? Kært barn har mange navne
Amerikanerne kalder den for pie og franskmændene kalder den for Quiche. Den fås i mange forskellige smagsnuancer, søde som saltet, store som små, med eller uden kød, til morgenmad eller til aftensmad. Den har i mange år vundet indpas i de mange kulturer, traditioner og køkkener, som den fandt vej til. Vi kalder den for madtærten, og her i Danmark elsker vi at spise den, da den findes i mange forskellige facetter, og der er mange måder at lave den på. Madtærten har siden 1980’erne vundet en populær plads i hjerterne i de danske køkkener og hjem. Årsagen skal formentlig findes i, at madtærten er nem at lave, tager ikke uendelig af tid og man kan putte mere eller mindre alle slags grøntsager og kød i dem. Madtærten er derfor et perfekt alternativ til “tøm-køleskabet” ret, og ligeledes til hvis man foretrækker at spise efter sæsonens råvarer. Man kan med andre ord sætte sit helt eget præg og finesse på madtærten og spise den året rundt. Dog er madtærten et perfekt bud på en aftensmadsret i de mere kolde og mørke tider til at lune sig på, og med de grønne råvarer som porre eller broccoli som en hovedingrediens i tærten, kan vi snyde vores sind og smagsløg til at tro, at foråret og sommeren ikke er så langt væk, som kalenderen viser.